【原创】广州话字词文白异读的几个例子

粤语系汉语方言之一,每一个汉字都有对应嘅粤音,旧时冇普通话教学嘅时候,用广州话或者粤语嘅土话嚟教学,一样可以通行。而且粤语嘅文白异读情况,即系读书音同口语发音嘅差异呢种情况,系好少嘅,不过始终系会有。
谭咏麟所唱的《第一滴泪》有句歌词:“情是尖锥,你的心是锤”,“锥”字就是用白读音,口语发音,更显真切。

http://play.baidu.com/?__m=mboxCtrl.playSong&__a=378351&__o=song/378351||playBtn&fr=altg3||www.baidu.com#

http://baidu.yinyuetai.com/watch/06870382670018412006.html
高清视频:谭咏麟《第一滴泪》MV

锥,粤语文读发音为dzoey1,同“追”一样嘅发音。尖锥,系一种工具,尖头圆棍,一般都系细小嘅,车衣(缝纫)会用到嘅,可以用嚟挑线头,亦可以用嚟拮穿一啲物品。平时讲话,广州话系讲jeoy1,“锐”嘅第1声,名词、动词状态之下都系噉讲。

有一种讲法,讲到粤语歌曲系粤音歌曲,纯粹书面文字按照粤语发音嚟唱。其实唔系绝对嘅,粤语口语里面有好多系书面语、口语兼用嘅,歌词里面亦会有口语词汇。喺粤语歌曲里边,亦系书面语、口语都有,噉先至有亲和力同文化魅力。唱腔采用文读定系白读,亦有讲究,睇具体嘅歌曲。

文白异读嘅例子唔多,但系要搵出嚟亦唔难,喺粤语流行歌曲里边亦有,留意听听就有一啲。例如谭咏麟嘅《曾经》:“声音仍在耳边,仍在我心里一转再转”。呢度嘅“声”字,就用读书音“文读”sing。平时讲话,广州话口语(白读)发音系seng1。当然,口语系seng1嘅时候,系单独一个“声”字,讲到“声音”呢个词汇,就要用书面发音,文化普及程度越来越高,实际生活方面好多人已经系将书面读音都用喺口语方面,但好多时候都系用口语发音自然、亲近好多。讲到感情方面,“声音”嘅“声”字发读书音sing1同“星”同音就有诗情画意,口语发音seng1同“腥”同音就唔系几好。
http://my.tv.sohu.com/us/49163230/17856628.shtml
谭咏麟《曾经》MTV

鲜为人知的还有一个“伴”字,这是我在日常生活中积累、接触到的,书报、工具书、网络都不见有的。传统的广州城区语言,文读bun6,仅用于书面语;白读pun5,用于口语句子,例如“做伴(dzou6 pun5)”。